Bildsensorstorleken är mycket viktig för den slutgiltiga bildkvalitén. Generellt kan man säga att en större bildsensor ger mindre brus i bilden än en mindre bildsensor. Speciellt i svagt ljus är det mycket fördelaktigt med en större sensor. Sensorstorleken påverkar också andra saker, bland annat faktorförlängningen och kamerans skärpedjup.
Begreppen förlängningsfaktor och faktorförlängning började egentligen användas först när de digitala kamerorna gjorde intåg med sina mycket små sensorer. Begreppet behövdes eftersom för ett objektiv med fast brännvidd blir bildutsnittet olika beroende på sensorstorleken. Detta innebär till exempel att ett objektiv med 300 millimeter brännvidd monterat på en kamera med DX-sensor (en sensor som motsvarar en faktorförlängning på 1,5) ger samma bildutsnitt (samma inzoomning) som ett objektiv med brännvidd 300 · 1,5 = 450 millimeter ger då det är monterat på en fullformatskamera (en kamera med sensor på 36 × 24 millimeter). Generellt kan man alltså säga att om brännvidden är konstant så får man en närmare inzoomning ju mindre sensor man har.
Eftersom många fotografer är vana vid 35 mm-film och har en känsla för olika brännvidder monterade på en fullformatskamera så är det just dessa brännvidder som skrivs ut på objektiven och som används i affärer och så vidare.
Denna artikel omfattas av GNU Free Documentation License. Den använder sig av material från en Wikipedia.